ریحان تازه یکی از گیاهان خوش عطر و بویی است که مصرف آن همانند دیگر گیاهان تازه فواید بسیاری دارد. گیاهان تازه از هر نوعی که باشند خیلی زود پلاسیده میشوند. بی شک برای همه شما بارها پیش آمده که گیاهان تازه ای که چندی پیش خریده بودید در حال پلاسیدن و پژمردن در یخچال پیدا کرده اید. البته مبرهن است که پروسه پژمردن در برخی گیاهان سریع تر و در برخی دیگر دیرتر صورت میگیرد. یکی از گیاهانی که به سرعت و در عرض مدتی کوتاه دچار پلاسیدگی میشود ریحان است.
برگهای شاداب و خوش عطر این گیاه در مدتی بسیار کوتاه تر از آن چه فکرش را میکنید پژمرده میشوند. شاید تصور کنید با این سرعتی که این گیاه خوش عطر و بو در پژمردن از خود نشان میدهد ارزش خریدن ندارد. اما باید بگویم سخت در اشتباه هستید. از عطر خوش و فواید بسیار این گیاه خوش عطر و بو و خوشمزه نمیتوان به راحتی عبور کرد. فقط باید کمی بیشتر در نگهداری از این گیاه مغذی بکوشید. در ادامه این مطلب در مجله فیدیلیو بخش بشقاب سبز همراه ما باشید تا با روشهای نگهداری طولانی مدت ریحان تازه بیشتر آشنا شوید.
گلدانی از ریحان تازه
بهترین روش برای نگهداری طولانی مدت گیاهان تازه زنده نگه داشتن آنها است و ریحان هم از این قاعده مستثنی نیست. خرید یک گلدان خاکی از ریحان تازه علاوه بر هدیه کردن برگ های ریحان تازه به شما، شادابی و طراوات را همراه خود به منزل شما می آورد. این گیاه خوش آب و رنگ نگهداری بسیاری آسانی هم دارد. بسته به فصلی که در آن قرار دارید میتوانید بذر یا گلدان این گیاه را از گل فروشیها و یا باغچهها تهیه کنید و درخانه پرورش دهید.
حالا فقط باید گلدان شاداب و خوشمزه خودتان را در محلی آفتاب گیر قرار دهید و روزانه به مقدار فراوان آبیاری کنید. با این روش برای هفتههای آتی برگهای شاداب و تر و تازه ریحان دارید که میتوانید از آنها نهایت لذت و استفاده را ببرید. به علاوه از نقش شادابی و طراوت گلدان و انرژی مثبت آن در فضای خانه هم نباید گذشت.
برگهای زنده ریحان تازه
اگر جای مناسب یا نور کافی برای پرورش ریحان در گلدانهای خاکی ندارید نگران نباشید. هنوز هم میتوانید این برگهای خوش رنگ و بو را تا مدتی زنده نگه دارید. برای این کار کافیست آنها را همانند گلهای قطع شده ای که از گل فروشیها تهیه میکنید در گلدانهای آبی نگه دارید. فقط با این تفاوت که باید روی آنها را با یک کیسه پلاستیکی بپوشانید. اگرچه زیبایی گیاه را با این طریق میپوشانید اما در عوض ریحانهای تازه ای دارید که تا مدتها میتوانید مصرف کنید.
طرز تهیه
در قدم اول شاخههای تازه ریحان را جدا کنید و انتهای ساقه آنها را حدود یک یا دو سانتی متر به صورت اریب ببرید. این کار سبب میشود آب بیشتری از طریق ساقه گیاه جذب شود. سپس در گلدانی کوچک یا یک فنجان مقداری آب بریزید و گیاه را در آن قرار دهید. توجه داشته باشید شاخهها را خیلی فشرده به هم قرار ندهید. گیاه نیاز به تنفس از طریق ساقه دارد و با فشردن آنها به هم از رسیدن هوا به ساقهها جلوگیری میشود. اکنون روی گیاهان را با پلاستیک بپوشانید. کیسههای پلاستیکی شفاف و نازک برای این کار مناسب تر هستند جرا که از رسیدن نور به گیاه جلوگیری نمیکنند.
به علاوه به سبب نازک بودن و ضخامت اندکی که دارند از آسیب رسانیدن به گیاه و له کردن برگهای آن جلوگیری میشود. حالا گلدان خوشمزه خود را به گوشه ای روی کانتر آشپزخانه منتقل کنید. سعی کنید آب گلدان را هر چند روز یک بار عوض کنید تا از گندیده شدن آب و به تبع آن ریشه گیاه جلوگیری کنید. با این روش میتوانید به راحتی گیاه را تا یک هفته شاداب نگه دارید. شاید پیش خود تصور کنید به جای این همه دردسر میتوانید آنها را در یخچال قرار دهید تا برای مدت بیشتری تازه بمانند. در جواب باید بگویم خیر. گیاه ریحان از سرما متنفر است. بهترین دما برای این گیاه دمای متوسط است که کلید زنده ماندن این گیاه است.
منجمد کردن ریحان تازه
اگر میخواهید گیاه را برای مدت زمان طولانی تری نگهداری کنید و یا میخواهید در تابستان هم از طعم خوش آن لذت ببرید تنها راهی که پیش رو دارید فریز کردن آن است. البته برای این کار ابتدا باید پروسه رشد گیاه را متوقف کنید. برای این منظور ابتدا گیاه را در آب جوش قرار دهید و سپس بلافاصله آن را در آب یخ قرار دهید تا با شوک وارد شدن به گیاه از پروسه رشد آن جلوگیری کنید. این کار سبب میشود رنگ سبز گیاه از بین نرود در غیر این صورت با فریز کردن گیاه آن را تبدیل به گیاهی لهیده و قهوه ای رنگ میکنید که رغبت به مصرف آن نخواهید داشت.
پس از آن بگذارید گیاه کاملا خشک شود و سپس آن را در فریزر قرار دهید. برای فریز کردن ریحان میتوانید آن را به صورت شاخههای کامل فریز کنید و یا قبل از فریز کردن آن را خرد کنید و به صورت سبزی خرد شده به همراه چند قاشق چای خوری آب یخ فریز کنید.
ریحان خشک شده
خشک کردن ریحان یکی دیگر از ترفندهایی است که میتوانید برای نگهداری طلانی مدت آن استفاده کنید. برای خشک کردن ریحان کافیست گیاه را روی کاغذهای شیرینی پزی بگذارید و به مدت ۲ تا ۴ ساعت در فر با دمای ۲۰۰ درجه یا کم تر قرار دهید تا گیاه به طوذ کامل خشک شود. تنها موردی که در این پروسه اهمیت فراوانی دارد اطمینان از خشک شدن کامل گیاه است. چرا که اگر حتی مقدار کمی رطوبت روی آن باقی بماند کپک میزند. پس از اطمینان از خشک شدن کامل گیاه میتوانید آن را از فر در بیاورید و صبر کنید خنک شود. سپس میتوانید آن را پودر کنید و در ظرفی در بسته و خشک ریخته و در قفسه قرار دهید.
به این ترتیب به راحتی میتوانید تا یک سال بدون این که خراب شود از آن استفاده کنید. فقط باید توجه داشته باشید طعم ریحان خشک شده بسیار قوی تر از نوع تازه آن است. بنابراین اگر درصدد استفاده از دستور تهیه غذایی با ریحان تازه هستید بهتر است در صورت جایگزینی ریحان تازه با خشک مقدار توصیه شده در آن را به ۱/۳ کاهش دهید.