زبان بدن شما یکی از وفادارترین اعضای بدن شما است. تصور کنید بعد از یک روز کاری طولانی و پر مشغله به منزل رسیده اید و احساس گرسنگی میکنید. ناخودآگاه به سمت یخچال میروید و میل شدیدی به یکی از کیکهای فنجانی موجود پیدا میکنید. اما اندکی بعد جلوی اشتیاق خود را میگیرید. شما به خوبی متوجه هستید که علی رغم میل باطنی شدیدی که به آن تکه کیک موجود در یخچال دارید اما گزینه سالمی برای خوردن نیست. بنابراین برای یافتن گزینههای سالم تر شروع به کنکاش در یخچال میکنید تا بتوانید چیزی برای خوردن پیدا کنید که در عین حال با مصرف آن احساس گناه پیدا نکنید.
اندکی بعد کیک برنجی پیدا میکنید و پیش خود فکر میکنید شاید بتوانید طعم آن را بهبود ببخشید. قبلا در مقالات مختلف خوانده اید که این کیکهای برنجی گزینه مناسبی برای سلامتی شما هستند. شاید آغشتن آنها به مقدار اندکی کره بادام زمینی طعم آن را بهتر کند. شاید هم قرار دادن چند حلقه موز روی آنها بد نباشد. اما بیایید واقع بین باشیم. به نظر شما چه کسی میتواند از خوردن کیک برنجی لذت ببرد در حالی که میل شدیدی به یک کیک واقعی دارد؟ در واقع هیچ لذتی از خوردن این کیکهای برنجی نخواهید برد و با وجود این که بعد از خوردن آن کاملا سیر شده اید اما میل و وسوسه شدیدی که به کیک فنجانی داشته اید هنوز از بین نرفته است.
در هر صورت با مصرف کیکهای برنجی هم مقداری کربوهیدرات و چربی و مقدار اندکی آرسنیک به بدن خود رسانده اید که البته موضوع چندان مهمی نیست. در واقع از نظر تئوری بالانس غذایی خوبی به بدن خود هدیه داده اید. در ادامه این مطلب در بخش زندگی سالم از مجله فیدیلیو همراه ما باشید تا با زبان بدن خود بیشتر آشنا شوید.
جذب مواد مغذی با زبان بدن
بر اساس نتایج تحقیقات جدید هیچ یک از مزایای مفید غذاهایی که باب میلتان نیست به بدن شما وارد نخواهند شد. تحقیقات حاکی از آن است که مصرف اسنک مورد علاقه شما و لذت بردن از آن حتی بدون این که هیچ ماده غذایی مفیدی به بدن شما برساند بهتر از مصرف یک کیک برنجی پرخاصیت اما نامطبوع است. در واقع نتایج این تحقیقات نشان از آن دارند که جذب مواد غذایی مفید در بدن شما با لذت بردن از غذایی که میخورید ارتباط مستقیم دارد.
بر اساس نتایج تحقیقاتی که در سال ۱۹۷۷ منتشر شد افراد از طریق غذاهایی که با خوردن آنها لذت میبرند مواد مغذی بیشتری جذب میکنند تا از غذاهایی که لذت نمیبرند. این تحقیقات جذب مواد مغذی را در دو گروه مختلف از افراد بررسی کرده بود. یکی از این گروهها را خانمهای تایلندی تشکیل میدادند و گروه بعدی خانمهای سوئدی. دانشمندان در ابتدا به هر دو گروه این خانمها یک وعده غذایی آسیایی دادند که در بین افراد تایلندی از محبوبیت و شهرت بسیاری برخوردار بود اما در سوئد چندان رایج نبود. خانمهای تایلندی با مصرف این غذا ۵۰% بیشتر از خانمهای سوئدی مواد مغذی را در بدن خود جذب کردند.
دانشمندان برای تشخیص قاطعانه این موضوع این غذای آسیایی را دوباره با همان مواد اولیه تهیه کردند. اما این بار آن را به صورت پوره در آوردند. این بار خانمهای تایلندی نسبت به غذا تصور ناخوشایندی پیدا کردند. با وجود این که محتوای هر دو غذا کاملا یکسان تهیه شده بود اما بار دوم خانمهای تایلندی با مصرف غذا نسبت به بار اول در حدود ۷۰% آهن کم تری جذب کرده بودند. تنها تفاوتی که در این دو وعده غذایی ایجاد شده بود شکل ظاهری آن بود که همین امر سبب شد خانمهای تایلندی از مصرف آن لذت کمتری ببرند.
افراد مختلف و رژیم های مختلف
مغز یک عضو بسیار قدرتمند در بدن انسانها است. بخش عمده ای از مکانیسم گوارش در بدن توسط سیگنالهایی که از مغز ارسال میشود صورت میپذیرد. وقتی انسان از غذایی که مصرف میکند لذت میبرد مغز اشتیاق بیشتری برای ارسال این پیام به سیستم گوارشی بدن پیدا میکند. برخی اوقات یک رژیم حاوی قند کم تر به سیستم گوارشی بدن شما کمک بیشتری میکند اما بسیاری اوقات نیز این پروسه معکوس میشود. در بسیاری موارد دیگر نیز رژیم کم کربوهیدرات و پرچرب به بدن شما سازگارتر۲۵ است و در برخی موارد همین سیستم بی تاثیر میشود. بسیاری مواد غذایی در بدن شما نقش موثری ایفا میکنند در حالی که ممکن است در بدن افراد دیگر نتایج خوبی نداشته باشند.
با این تفاسیر رژیم غذایی مناسب هر فرد با دیگران متفاوت است چرا که سلیقه غذایی افراد با یکدیگر متفاوت است. به عنوان مثال مواد غذایی که برای شما خوشایند است میتواند برای دیگری ناخوشایند باشد. اما آن چه که واضح است به احتمال زیاد رژیم مناسب هر فرد همان غذاهایی است که میل بیشتری به مصرف آنها دارد. البته یک نکته مهم این جا باقی میماند. اگر هر فردی بحواهد برای تمام وعدههای غذایی خود از مواد یکسان به عنوان مثال دونات مصرف کند بی شک روز بعد نه تنها از خوردن آن لذت نمیبرد بلکه شاید از دونات بی زار شود. حتی ممکن است میل شدیدی به سبزیجات پیدا کند.
کمبود مواد غذایی و زبان بدن
سیستم بدنی شما بسیار پیچیده و در عین حال ذکاوتمند است. بیشتر مواقع بدن انسان میل به مصرف چیزهایی دارد که کمبود آن را احساس میکند. بسیاری موارد در حالی که برای وعده ناهار خود یک همبرگر بزرگ خورده اید اما وقتی به منزل میرسید میل شدیدی به سبزیجات پیدا میکنید و یک کاسه بزرگ سالاد میخورید. اینها همه نتایج این است که بدن شما کمبودهای خود را در غالب میل شدید به شما بازگو میکند. اما مشکل اصلی آن جا شروع میشود که در حالی که میدانیم واقعا به چه چیزی رغبت داریم اما سراغ چیزهای دیگری میرویم.
در این جاست که سیر طبیعی بدن خود را عوض میکنیم و سبب ایجاد احساسات منفی از جمله گناه، ناامیدی و .. میشویم. به علاوه مقدار زیادی هم غذاهایی که واقعا به آنها رغبتی نداریم میخوریم و لذتی هم نمیبریم. در نتیجه مواد مغذی کمتری نیز به بدن خود میرسانیم. نکته مهم در این قسمت توجه به سیگنالهای ارسال شده توسط مغزتان است. هرچه دوست دارید بخورید. هر ساعتی که میل به غذا دارید بخورید و به زبان بدن خود گوش فرا دهید. شک نداشته باشید بدن شما راه درست را به شما نشان خواهد داد.