داشتن موی سالم و زیبا برای همه افراد و در هر سنی که باشند اهمیت دارد. تا حدی که هزینه زیادی را برای داروهای تقویت کننده یا داروهای جلوگیری از ریزش مو میپردازند. اما اگر این هزینهها را کنار بگذاریم، با رعایت برخی موارد مراقبتی و مصرف چند ماده غذایی به سرعت میتوانیم به موی سالم و زیبا برسیم. با بخش زندگی سالم مجله فیدیلیو همراه باشید تا با این مواد آشنا شوید.
تخم مرغ
شروع استفاده از موادغذایی مفید برای سلامت مو یعنی داشتن موهایی سالم، براق و درخشان. بارها در مقالههای مختلف در مورد تاثیرات بیوتین بر روی سلامت مو خواندهاید و همچنین در تهیه شامپو نیز این ماده مورد استفاده قرار میگیرد. از آنجاییکه بدن بیوتین مورد نیاز خود را در رودهها میسازد و همچنین این ماده به صورت فراوان در مواد غذایی یافت میشود، کمبود این ماده در بدن به ندرت رخ میدهد.
در مواردی که افراد بیمار شده و نمیتوانند از بیوتین تولید شده در رودهها و بیوتین موجود در موادغذایی به درستی استفاده کنند، دچار کمبود بیوتین و به طبع آن ریزش مو میشوند. بیوتین برای سلامت مو بسیار مهم است اما برای دریافت آن الزلما نیازی به استفاده از مکملهای دارویی نیست. استفاده از وعده غذایی متعادل با میزان بیوتین بالا مانند تخم مرغ، بادام زمینی، بادام، سبوس گندم، ماهی قزل آلا، آووکادو و پنیر کم چرب برای تامین این ماده کافی است.
صدف
از جمله مواد مغذی برای رشد و ترمیم موها ماده معدنی روی است که به وفور در صدف وجود دارد. روی همچنین موجب حفظ غدد چربی در اطراف فولیکولهای مو شده و عملکرد آنها را بهبود میبخشد. سطح پایین روی میتواند موجب ریزش مو، کندی رشد مو و شوره سر شود. اما مقدار روی که با خوردن غذاهای غنی از روی دریافت کنید برای نگه داشتن موهایی براق و درخشان کافی است. غذاهایی مانند صدف، خرچنگ، جگر، گوشت گاو بدون چربی، اکثر آجیلها و دانهها، کره بادام زمینی، جوانه گندم، ماست بدون چربی و پنیر از جمله منابع غنی روی هستند.
به جز مولتی ویتامین ها که تا 100 درصد ماده مورد نیاز را تامین میکنند، خوردن مکمل روی به دلیل ایجاد روی اضافی در بدن توصیه نمیشود. زیرا توانایی بدن در جذب ماده معدنی مس را کاهش میدهد، از طرفی مس ماده معدنی جزئی اما ضروری برای بدن است. بنابراین به جای خوردن مکمل روی سعی کنید از مواد غذایی که روی دارند استفاده کنید.
موی سالم به کمک خوردن سیب زمینی شیرین
از جمله عوامل موثر و ضروری برای رشد موها ویتامین A است و بتاکاروتن موجود در موادغذایی از جمله سیب زمینی در بدن به ویتامین A تبدیل میشود. کمبود این ویتامین در بدن موجب خشکی، مردگی و خستگی مو و پوست میشود. همچنین موجب بروز شوره در سر میشود.
به این نکته توجه داشته باشید به جای مصرف مکملهای حاوی ویتامین A، بیشتر مواد غذایی غنی از بتاکاروتن مانند سیب زمینی شیرین، هویج، کلم پیچ، کدو، طالبی، کاهو سبز تیره، مارچوبه و کدو تنبل را به وعده های غذایی خود بیفزایید. در صورت لزوم میتوانید از مولتی ویتامینها استفاده نمایید اما دقت داشته باشید صرفا باید 50 درصد میزان مورد نیاز از طریق مکمل تامین شود و 50 درصد باقی مانده از طریق بتاکاروتن موجود در مواد غذایی که ذکر شد.
فلفل دلمه
انواع فلفل دلمهایهای رنگارنگ قرمز، زرد و سبز منبع خوبی از ویتامین C هستند که برای سلامت مو بسیار مقوی هستند.
علاوه بر لزوم وجود آهن کافی در گلبولهای قرمز خون که بتواند اکسیژن را به فولیکولهای مو برساند، ویتامین C نیز به تشکیل کلاژن در بدن و ایجاد نوعی ساختار فیبری کمک میکند تا تمام کارها در کنار یکدیگر انجام شود. فولیکولهای مو، رگهای خونی و پوست همگی برای داشتن رشدی بهینه نیازمند کلاژن هستند. حتی کمبود ویتامین C موجب خشکی و شکنندگی مو میشود.
عدس
علاوه بر دانههای سویا، دانههای نشاستهای و نخود، عدس منبع پروتئین گیاهی و غنی از آهن است که به دو دلیل به مصرف آن توصیه میشود. اول اینکه پروتئین برای رشد سلولها از جمله سلولهای مو ضروری است. ساختار مو متشکل از پروتئینی به نام کراتین است. بدون وجود پروتئین کافی برای کراتین، رشد موها کند میشود و رشتههای مو نازک میشوند.
دوم اینکه آهن موجود در غذاهای حیوانی مانند گوشت گاو بدون چربی، بوقلمون، مرغ و ماهی بسیار راحتتر از آهن موجود در غذاهای گیاهی توسط بدن جذب میشوند.
چنانچه در دسته گیاه خواران قرار دارید در وعده های غذایی خود گیاهان سرشار از آهن بگنجانید. همچنین در کنار سبزیجات غنی از آهن باید منابع ویتامین C مصرف نمایید زیرا ویتامین C به بدن در جذب آهن کمک میکند.
اسفناج
سبزیجات برگدار خصوصا اگر برگهای آن به رنگ سبز تیره و پهن باشد به دلایل بسیاری برای سلامت بدن مفید هستند. کم ترین دلیل تاثیر آنها بر سلامت مو است، این تاثیر به سبب وجود فولت Folate (اسید فولیک) و آهن است. فولت از گروه ویتامین B است که به تولید سلولهای قرمز خون کمک میکند و آهن هم به سلولهای قرمز خون در اکسیژن رسانی کمک میرساند.
در صورت بروز فقر آهن در بدن شرایطی با عنوان کم خونی رخ میدهد. به این صورت که سلولها برای عملکرد درست و مناسب اکسیژن کافی دریافت نمیکنند و عملکردشان با مشکل روبهرو میشود. این شرایط به تمام بدن گسترش یافته و عواقبی از قبیل ضعف، خستگی و ریزش مو را به دنبال دارد.